In 2017 bestond de NVMO liefst 45 jaar! Om dit bijzondere jubileum te vieren stond 2017 in het teken van het jubileum thema: ‘Academic Freedom’.

Tijdens het NVMO congres in 2017 werd dit thema duidelijk zichtbaar, onder meer tijdens de unieke feestavond op de donderdag. Maar ook in de maanden naar het congres toe stond Academic Freedom centraal en vierden wij onze academische vrijheid.

Hier kunt u het filmpje bekijken dat aan het einde van het congres werd vertoond.

 

Op het NVMO Congres 2016 werd dit filmpje als introductie voor dit thema vertoond. Feestavond
We zullen 45 jaar NVMO gezamenlijk uitbundig vieren. Laat u tijdens de feestavond meenemen in het thema Academic Freedom. We zetten de avond sprankelend in. Een prikkelend zeepkistenspektakel biedt een podium aan ieders academische vrijheid. Bijkomen van het debat en van de mooie eerste NVMO-dag kan tijdens een dynamisch en luchtig doch voedzaam diner. We sluiten de avond Sensationeel af en zorgen voor blijvende herinneringen voor u en een mooie opbrengst voor ons goede doel: UAF. Mis het niet!


Achtergrond

Al 45 jaar lang worden er binnen onze vereniging bijeenkomsten georganiseerd, wetenschap bedreven, discussies gehouden en ideeën uitgewisseld. Altijd in alle mogelijke vrijheid. Dit laatste is echter minder vanzelfsprekend dan het op eerste gezicht lijkt, vandaar dat het jubileumjaar van de NVMO de Academic Freedom gevierd zal worden.

Hoe ziet onze Academisch Vrijheid eruit? Academische vrijheid wordt gedefinieerd als “freedom of teaching and discussion, freedom in carrying out research and disseminating and publishing the results thereof…” (1-3)  Hoe denken we daarover en hoe debatteren we hierover in onze werkgroepen en tijdens het congres. En, wellicht het allerbelangrijkst: hoe ziet academische vrijheid eruit als we gaan feesten en vieren dat we 45 jaar bestaan? Wij hebben reden tot dankbaarheid en genieten van onze vrijheid. Dat gaan we laten zien, met elkaar in het komende feestjaar met als doel dat alle deelnemers hebben in de periode van nov 2016 – nov 2017 een moment van vieren, feest en inspiratie.

Academic Freedom laat zich op verschillende manieren interpreteren. Uiteraard is iedereen welkom hier zijn of haar eigen invulling aan te geven. Wij geven u alvast drie interpretaties:

  • Academische vrijheid betekent onder meer vrij zijn om te kiezen. Maar beperken selecties en toetsing niet in die vrijheid?
  • In sommige landen lijkt academisch vrijheid te worden ingeperkt. Daar waar studenten en docenten worden opgepakt omdat ze een ander gedachtegoed nastreven is academische vrijheid ver te zoeken. Welke verantwoordelijkheid nemen wij daarin?
  • Wetenschap lijkt soms geregeerd door publicatiedrift. Zijn wij vrij om te onderzoeken wat we maar willen of bepalen de journals in hoge mate onze wetenschappelijke agenda?

Werkgroepen

Een uitermate belangrijke hoeksteen van de NVMO zijn de vele werkgroepen. Deze spelen in 2017 dan ook een sleutelrol in het uitdragen van Academic Freedom. Elke werkgroep zal worden benaderd door de lustrumcommissie om te kijken hoe zij invulling kunnen gaan geven aan het thema. Denk bijvoorbeeld aan het uitnodigen van sprekers die begaan zijn met dit thema, workshops organiseren over academische vrijheid, een blog te schrijven of een vlog te maken. Alles mag en de lustrumcommissie denkt graag mee!

Ook los van de werkgroepen kun je als NVMO lid een belangrijke rol spelen in dit jubileumjaar. Heb je ideeën die je graag wil laten uitkomen? Benader de lustrumcommissie en samengaan we kijken wat we kunnen doen.

UAF

In het kader van Academic Freedom steunt NVMO in 2017 in het bijzonder de UAF, de Stichting voor Vluchteling-Studenten. De UAF steunt hoger opgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan op niveau in Nederland.

Wilt u in contact treden met deze organisatie, een inzamelingsactie houden of bijvoorbeeld een spreker van het UAF uitnodigen in uw werkgroep? Dit kan, neem contact op met de lustrumcommissie hiervoor.

Lustrumcommissie

De lustrumcommissie kunt u ten alle tijden raadplegen voor meer informatie of voor ondersteuning bij het uitdragen van het thema. Stuur een mail aan lustrum@nvmo.nl of benader één van de commissie leden.

  • Irene Slootweg (PhD + senior adviseur medische vervolgopleidingen AMC, voorzitter)
  • Renée van der Leeuw (PhD + aios Ouderengeneeskunde Utrecht)
  • Ineke Molenaar (PhD, werkgroep Experts2Meet)
  • Emma Paternotte (PhD + aios V&G Utrecht)
  • Lorette Stammen (PhD student + aios Huisartsgeneeskunde)
  • Karsten van Loon (PhD student + onderwijskundige MUMC + KNMG)
  • Anouk Wouters (PhD, VUmc)