Ethische toetsing onderwijsonderzoek

 

De Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) stimuleert goed wetenschappelijk onderzoek van medisch onderwijs, en hecht daarom belang aan ethische toetsing van onderzoeksplannen alvorens deze worden uitgevoerd. Ook is er een tendens waarbij wetenschappelijke tijdschriften in toenemende mate vragen of het onderzoek, waarover een manuscript wordt aangeboden, ethische toetsing heeft ondergaan.  De NVMO heeft daarom een protocol en procedure voor ethische toetsing van medisch onderwijsonderzoek ontworpen en een commissie aangesteld die deze ethische toetsing uitvoert, de NVMO Ethical Review Board (ERB).   


Leden NVMO Ethical Review Board

Dr. S.J. van Luijk (Maastricht UMC), voorzitter
A.E. Bremer MSc (Radboudumc), secretaris
L.M.L.M. Postmes MD (UMC Utrecht), secretaris
Dr. E. de Groot (UMC Utrecht)
Dr. K.D. Könings (Maastricht University)
Dr. A.N. Raat (UMCG)

Mr. M. Peels-Nooter, jurist
Dr. T. Schutte (VUmc)
Dr. A.Wouters (VUmc)
N. Delissen, ethicus
K. Kaushik (LUMC) 


Email: erb@nvmo.nl


 Vergaderingen 2018-2019

Datum vergadering             

Uiterste datum voor indienen van onderzoek  

31 januari 2019 10 januari 2019
14 maart 2019 21 februari 2019
25 april 2019 4 april 2019
6 juni 2019 16 mei 2019
11 juli 2019 20 juni 2019
5 september 2019 15 augustus 2019
24 oktober 2019 3 oktober 2019
12 december 2019 21 november 2019

  


De procedure

U kunt een onderzoek indienen voor ethische toetsing en laten beoordelen voor de aanvang van het onderzoek (dus voordat u start met het uitnodigen van deelnemers en start met de dataverzameling). De ERB beoordeelt geen onderzoeken retrospectief, of onderzoeken die al starten als de ethische toetsing nog niet is afgerond. 

Op de subpagina’s van  deze website vindt u informatie over het indienen van een aanvraag met betrekking tot 1) de procedure bij het indienen van een aanvraag, en 2) het beleid van de NVMO ERB in een aantal beschreven situaties. Deze informatie wordt regelmatig van een update voorzien. We adviseren u deze informatie te raadplegen bij (de voorbereiding van) uw aanvraag.

Via de link onderaan deze pagina komt u bij de aanvraagmodule. Deze module zal u stap voor stap door een aantal vragen heen leiden. Het systeem waarschuwt als er kosten gemaakt moeten worden. 

Indien bij u sprake is van een beperkte of volledige review, zult u documenten moeten aanleveren. Op deze website vindt u voorbeelden van deze documenten, die weergeven wat de  verwachtingen zijn van de NVMO ERB met betrekking tot uw aanvraag. We adviseren u om deze voorbeelddocumenten te gebruiken bij het schrijven en indienen van uw aanvraag. Het heeft de voorkeur om dezelfde lay-out aan te houden.

Na afronden van de toetsing ontvangt u een brief met de uitkomst van de toetsing, specifiek voor uw onderzoek. Deze brief kunt u meesturen bij uw aanvraag of gebruiken als verklaring voor de tijdschriften die daar om vragen. De tijd die nodig is voor beoordeling wisselt en kan oplopen doordat het dossier soms meerdere malen aangepast moet worden. Houd u hier a.u.b. rekening mee bij het indienen en start dus tijdig met de procedure.
 
 
LET OP: I.v.m. vakantie is het secretariaat van de NVMO ERB minder beschikbaar van 16 t/m 21 juni. 
 
 

 Kosten

 Indien u gebruik maakt van het ERB toetsingssysteem brengt dit kosten met zich mee. De kosten variëren en zijn afhankelijk van de categorie waarin uw aanvraag valt. Deze categorie wordt bepaald door uw antwoorden op de vragen. Gedurende het doorlopen van het toetsingssysteem krijgt u te zien op welke kosten u moet rekenen. Lees hier meer over de kosten.

 


 Klik hier voor toegang tot de aanvraagmodule